Woudfunding tegen de uitverkoop van natuur


Resultaat veiling: geen natuur voor Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren had zich bij de veiling van de Gelderse natuurgebieden ingeschreven op vier kavels, maar heeft helaas geen kavel toegewezen gekregen. De reden is nog onbekend.

De natuurgebieden werden tussen mei en september door Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland te koop aangeboden via een veiling. Om een deel van de natuurgebieden veilig te stellen, startte de Partij voor de Dieren een woudfunding en schreef de partij zich met het opgehaalde bedrag in op vier kavels. Maandag 30 september werd bekend gemaakt welke natuurgebieden een nieuwe eigenaar krijgen.

De toewijzing van de natuurgebieden verliep via een notaris. Bij meerdere inschrijvingen op eenzelfde kavel kregen eigenaren met aangrenzende natuur de kavel toegewezen. Als er geen inschrijvingen waren van eigenaren met aangrenzende natuurgrond, werd de kavel toegewezen aan de hoogste bieder. Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland hadden daarnaast te allen tijde het recht om zonder opgaaf van reden niet tot gunning van één of meerdere kavels over te gaan.

Om welke reden de Partij voor de Dieren geen natuur toegewezen heeft gekregen is dus nog de vraag. We hopen daar nog antwoord op te krijgen. Desondanks zijn we erg blij met alle steun die we hebben gekregen met deze actie. Het is fantastisch dat in zo’n korte tijd een bedrag van 185.000 euro is ingezameld. Hiermee is een belangrijk signaal afgegeven dat de verkoop van natuur moet stoppen.

Alle deelnemers van de woudfunding: heel veel dank voor jullie steun!

Deelnemers die er voor hebben gekozen om hun donatie terug te krijgen indien de partij geen natuur toegewezen zou krijgen, kunnen hun donatie binnen twee weken na 30 september terug verwachten op hun rekening. De overige donaties worden gebruikt voor het beheer van de natuurgebieden van de Partij voor de Dieren in Daarle.


Over de Woudfunding:

Slechts 13 procent van Nederland bestaat uit beschermd natuurgebied. Ons land is daarmee de hekkensluiter van Europa. Toch besloten de Provincie Gelderland en Staatsbosbeheer om Gelderse natuurgebieden met een totale oppervlakte van 400 hectare, zo’n 800 voetbalvelden, in de uitverkoop te doen aan de hoogste bieder.

In 2013 wist de Partij voor de Dieren met een crowdfunding actie bijna 100.000 vierkante meter natuur in Daarle veilig te stellen. Hierop besloot het kabinet in allerijl de uitverkoop te staken.

Tegenwoordig wordt er een nieuwe strategie gehanteerd. Met de opbrengst van de verkoop wil Staatsbosbeheer naar eigen zeggen “betere natuur” terugkopen. Dat Staatsbosbeheer natuurgebieden kwijtraakt is zeker. Of er betere natuur voor terug komt is maar zeer de vraag, dat blijft een grote gok. Alles van waarde is weerloos, dat geldt in het bijzonder voor de natuur. Bovendien kan Staatsbosbeheer geen garanties geven dat de natuur die zij verkoopt niet verkwanseld wordt door de nieuwe eigenaar.

De verkoop van natuur om andere, ‘betere’ natuur terug te kopen is onnodig en onverantwoord in een tijd waarin we juist een uitbreiding van de natuur in Nederland nodig hebben. De Partij voor de Dieren stelde daarom Kamervragen en startte een ‘woudfunding’ (crowdfunding) om in ieder geval een deel van de natuur veilig te stellen.


Print Friendly, PDF & Email